Geschiedenis: unieke expertise vanaf 1946

EMPIRISCH BEGIN

Photos de cuve Starwax is in 1946 in Lille opgericht door twee broers met een vooruitziende blik die elkaar heel goed aanvulden: Guy en Roger Brunel. Guy studeerde scheikunde en Roger rondde een studie in handel af. Na de Tweede Wereldoorlog is het land in opbouw. Er is ruimte voor een nieuwe stijl van leven, een nieuwe consumptiemaatschappij. De Fransen zoeken naar stabiliteit en investeren in hun home sweet home… En dus op natuurlijke wijze ook in hun dagelijks onderhoud. Guy en Roger Brunel beginnen met het fabriceren van was voor het onderhoud van hout. In het begin werd er veel ervaring opgedaan. De productie van de eerste was in vaste vorm komt in bad tot stand, zelfs in hun eigen huis.

Het merk Starwax is geboren!

De middelen die voorhanden zijn, kunnen hen niet enthousiasmeren! Als eerbetoon aan Amerika (het land van de kauwgom, jazz en nylon kousen) noemen ze hun product Starwax: star voor ster, wax voor was.

Historique : cires Starwax

HET SUCCES EN EEN EERSTE FABRIEK

Historique : usine et cartons StarwaxHet succes volgt als snel, en er worden leveringen georganiseerd. In eerste instantie: dankzij een geleende bestelwagen van een kopersmid. Lokale en regionale drogisterijen vormden het eerste distributiecircuit van de wasproducten van Starwax. Vanaf 1947 openen Guy en Roger Brunel hun eerste fabriek in de gemeente Hellemmes-Lille om hun Starwax producten te fabriceren. Een oud adjudant van de Coloniale is verantwoordelijk voor de productie. Er wordt een grote stoomketel geïnstalleerd, aangedreven door de winning van regenwater.

Enkele voorbeelden van
reclames uit die tijd

Alle middelen waren geoorloofd voor de twee broers om hun Starwax-producten bekend te maken bij het publiek: vloeirollers, affiches, advertenties in de krant “La voix du Nord”…

Historique : buvards,   affiches,   presse...

… en zelfs video’s!

HET STARWAX-ASSORTIMENT BREIDT ZICH UIT

Historique : L'usine et le labo de Starwax

Het Starwax-assortiment breidt zich uit: was in vaste en vloeibare vorm… En laten we de nieuwe basisitems bedoeld voor een andere regionale specialiteit niet vergeten: textiel. In de context van de jaren 50 viert deze industrie hoogtijdagen. Vooraf geverfde producten en brandwerende behandelingen worden ook ontwikkeld.

Ingenieus, dynamisch en gepassioneerd, Guy en Roger Brunel onderzoeken hun tijd en stellen de behoeften vast. Ze proeven de tijdgeest en leveren een soort chemische formules… Deze worden tegenwoordig nog steeds met succes toegepast door Starwax!

Enkele voorbeelden van affiches uit die tijd

Starodor voor het opfrissen van het interieur, Starwax lederonderhoud om hun lederen te voeden, Flexir om plastic vloeren te laten glanzen… De publicitaire affiches worden steeds gevarieerder.

Historique : affiches publicitaires Starwax
Historique : Photos de la production de la cire Starwax

“De “”Trente Glorieuses”” bevorderen de ontwikkeling van vrijetijdsbesteding en met name van campings. Starwax ontwikkelt behoorlijk snel waterdichte middelen voor tentdoeken. De historische producten staan naast de recente innovaties die inspelen op het groeiende gebruik van bepaalde materialen: tapijt, linoleum, laminaat, verglaasd parket, etc.

Van ruitenmiddel tot reiniging voor haardinserts, van beschermende olie voor teak en exotisch hout tot reinigingsmiddel voor rolluiken en buitenstoffen, van marmerrenovatiemiddelen tot anti-rode algen behandeling, van oude waslak tot vloeimiddel tegen cementsluier… Het begrip op maat bepaalt nog steeds het onderzoek en de ontwikkeling van Starwax-producten. Van het onderhoud van een vitrokeramische plaat tot de nauwkeurige werking van de renovatie van gelakt parket, de Starwax-producten voldoen aan heel wat dagelijkse behoeften en zijn daarmee geschikt voor heel veel consumenten met veel of weinig ervaring.”

Enkele voorbeelden van etiketten

Starodor voor het opfrissen van het interieur, Starwax lederonderhoud om lederen te voeden, Flexir om plastic vloeren te laten glanzen… De publicitaire affiches worden steeds gevarieerder.

Historique : etiquettes anciennes Starwax

TEGENWOORDIG

Terug naar de bron: 65 jaar na de eerste Starwax was, zet Starwax The Fabulous de producten van vroeger waaronder de antieke was met het oorspronkelijke etiket als inspiratie weer op de kaart.

Historique : La cire des antiquaires Starwax The Fabulous

Interessante geschiedenis…