Afvoeren, Badkamer, Sanitair

Hoe een ontstopper voor pijpleidingen kiezen?

Is uw douchebak verstopt? Uw gootsteen is geblokkeerd? Of erger, zijn uw toiletten verstopt? Geen paniek! Hier vindt u namelijk de vragen die u zich dient te stellen en de aangepaste oplossingen om het probleem aan te pakken en de geschikte ontstopper te kiezen voor uw probleem. Eerste vraag: welk type pijpleidingen bezit u? Aangezien […]

Is uw douchebak verstopt? Uw gootsteen is geblokkeerd? Of erger, zijn uw toiletten verstopt?

Geen paniek! Hier vindt u namelijk de vragen die u zich dient te stellen en de aangepaste oplossingen om het probleem aan te pakken en de geschikte ontstopper te kiezen voor uw probleem.

Eerste vraag: welk type pijpleidingen bezit u?

Aangezien de verstoppingen en de afvoerbuizen van een douchebak, gootsteen of toilet verschillend zijn, is de eerste vraag die u zich moet stellen welke pijpleidingen u heeft.

Schéma canalisations

In de badkamer en de keuken hebben de buizen een kleine diameter van 40 mm en zijn de opstoppingen voornamelijk van organisch materiaal: resten van voedingswaren en vet in de gootsteen, zeepresten of haren die zich ophopen in de wasbak, het bad of de douche. Deze verzamelde resten verminderen de diameter van de buis langs waar de afvoer gebeurt en eindigt in het creëren van een verstopping, die begint met het traag weglopen van het water en mogelijk een volledige verstopping kan veroorzaken.

De klassieke toiletten hebben een grote afvoer van 80 mm (soms 100 mm) om een belangrijke stroom water te kunnen afvoeren. De opstoppingen zijn in het algemeen te wijten aan te veel papier of een tampon of servet die soms per ongeluk in het toilet zijn gegooid. Deze opeenstapeling van organisch materiaal veroorzaakt een verstopping. Uitzonderlijk kan het ook gebeuren dat geurblokjes verkeerd in het toilet worden geplaatst en uiteindelijk terechtkomen in de leidingen.

Opgelet: toiletten die verbonden zijn met een vermaler zijn bijzonder aangezien de hoofdbuis normaal gezien een diameter heeft van 40 mm. Hou er dus rekening mee dat de hoofdbuis slechts tot aan de vermaler loopt!

U heeft ondertussen al begrepen dat men niet dezelfde producten kan gebruiken in alle gevallen: sommige producten zijn bedoeld voor toiletten , andere voor gootstenen, wasbakken, douches en baden.

Eerste geval: de verstopte wc

  • Hoe een klassiek toilet met een afvoerdiameter van 8 cm ontstoppen?

Het product dat u dient te gebruiken is de professionele wc ontstopper : op basis van geconcentreerd zwavelzuur. Dit is het enige middel dat papier, maandverband, en nog veel meer organisch materiaal kan vernietigen. In minder dan 30 minuten* werkt het in. U kunt het zelfs gebruiken indien uw toilet is verbonden met een septische put of wanneer u niet elke dag kunt schoonmaken of als u geen overdadig gebruik van chemische producten wenst te maken. Bij twijfel raden wij u aan om de put te behandelen met het Starwax Langdurig Onderhoud , zodat u zich geen zorgen hoeft te maken.

Opgelet: dit product is zeer gevaarlijk. Gebruik het dus steeds enkel zoals staat beschreven in de gebruiksaanwijzing. Draag altijd veiligheidskleding: sterke huishoudhandschoenen en een veiligheidsbril of -masker zodat u beschermd bent tegen spatten. Meng een chemische ontstopper nooit met een ander chemisch product, zoals bijvoorbeeld bleekwater.

De professionele wc ontstopper van Starwax is uitsluitend ontwikkeld voor klassieke toiletten waarvan de afvoerbuis een diameter heeft van 8 cm. U kunt het niet gebruiken voor een toilet met vermaler, voor gootstenen, wasbakken, douches of baden. Indien u het gebruikt voor kleinere buizen, kunnen deze schade oplopen door de warmte die door het product wordt gegenereerd.

Hoe te gebruiken?
Lees om te beginnen zeer nauwkeurig het volledige etiket. Zorg dat er geen kinderen of huisdieren in de buurt zijn en verbied hen tijdens de duur van het onderhoud binnen te komen. Verwijder de eventuele wc-blokjes die zich in uw toilet bevinden. Om spatten te voorkomen giet u traag een halve liter ontstopper in het toilet. Gebruik zeker niet meer dan ½ liter en laat het maximum 30 minuten* inwerken. Indien het product binnen deze tijd niet werkt, is het probleem ernstiger en heeft u een mechanische oplossing nodig. Contacteer in dat geval een loodgieter. Sluit na gebruik het product goed af en bewaar het op een plaats waar kinderen niet bij kunnen. Trek na de handeling het toilet niet door maar spoel het uit met een emmer om het water geleidelijk te laten weglopen. Dit laat u namelijk toe te controleren of het water goed wegloopt. Wanneer u wel zou doortrekken, dan riskeert u een overstroming of uitspatting en kan het product reageren met een grote hoeveelheid water. Pas wanneer u volledig zeker weet dat de afvoerbuizen volledig ontstopt zijn, mag u opnieuw doorspoelen om het toilet een laatste keer goed te spoelen.

*Indien het na 30 minuten niet is ingewerkt, betekent dit dat de opstopping zich verder in de afvoer bevindt of dat deze niet van organische oorsprong is. In dat geval moet u contact opnemen met een loodgieter die het probleem op een mechanische manier zal aanpakken. Voor ieders veiligheid dient u de loodgieter er steeds van op de hoogte te brengen wanneer u de verstopping reeds probeerde te verhelpen met een professionele wc-ontstopper.

  • Hoe een toilet met vermaler ontstoppen?

Om dit te doen moet u gebruik maken van een biologische ontstopper (zie hieronder). Deze werkt veel trager (namelijk een nacht) maar houdt uw vermaler en buizen wel intact!

Tweede geval: een verstopte gootsteen, wasbak, douchebak of bad

Voor al deze situaties gebruiken we dezelfde producten maar stellen we ons een nieuwe vraag: is het wegstromen van het water vertraagd maar is het ledigen toch mogelijk of is er sprake van een volledige blokkering?

  • Hoe ontstoppen wanneer het water traag wegstroomt maar de bak toch leegloopt?

Er zijn meerdere oplossingen:

De vloeibare ontstopper op basis van bijtende soda met een concentratie van 24% (dit is een van de meest geconcentreerde producten op de markt).

Giet traag ½ bidon in de bak (voor Italiaanse douches met een platte afvoerstop volstaat 100 ml) en in minder dan 30 minuten is het probleem opgelost. Het is echter noodzakelijk dat de bak zo goed als leeg is vooraleer u het product erin giet. Als dat niet het geval is, zal het product in het water verdunnen waardoor het zijn concentratie zal verliezen en zodoende ook minder doeltreffend op de verstopping zal inwerken.

Indien u niet veel tijd heeft, kies dan voor de Starwax Ontstopper microkorrels. Deze reageren wanneer ze in contact treden met water (het opbruisen is onmiddellijk zichtbaar) om een grote warmte te laten vrijkomen die de opstopping zal doen uiteenvallen. Bovendien hebben we kleine aluminium onderdeeltjes in het product geïntegreerd die de oplossing nog doen versnellen, zodat u versteld zult staan van het snelle effect dat dit teweeg brengt. Om dit product te gebruiken is het noodzakelijk dat er zeer weinig water in de afvoer is, of wacht tot het volledig leeg is. Doe er 1 hoeveelheid microparels in en giet vervolgens ¼ liter water erin. Respecteer stipt de dosering: indien u te veel product gebruikt of te weinig water bestaat het risico dat de microparels te veel zullen opnemen, waardoor u meer kwaad dan goed doet!

Deze producten zijn gevaarlijk. Respecteer steeds nauwgezet de gebruiks- en veiligheidsaanwijzing (draag handschoenen en een veiligheidsbril of -masker). Onthoud dat u nooit een ontstopper mag gebruiken in combinatie met een ander chemisch product (zoals een andere ontstopper, detergent, bleekwater enzovoort). Bij een nauwkeurig en niet overdreven gebruik zijn de producten ook geschikt voor een septische put. Wij raden u aan om uw septische put te behandelen met het Langdurig onderhoud zodat u zich geen zorgen hoeft te maken.

  • Hoe te ontstoppen wanneer het water zelfs na tien minuten niet wegloopt (of wanneer u geen tijd heeft om te wachten)?

Kies in dit geval voor een ontstopper in gelvorm.

De gel, die zwaarder is dan water, richt zich op de verstopping voor een maximale doeltreffendheid. De sterke sodaconcentraties van de Starwax-ontstoppers (30%) zorgen ervoor dat de verstopping oplost dankzij een sterke warmte-afgifte en herstellen de doorstroming. Wanneer u in de te ontstoppen bak ½ liter giet, zal de Starwax Ontstoppingsgel in minder dan 30 minuten inwerken.

Indien u gehaast bent of geen tijd heeft, kunt u nog altijd de Ontstoppingsgel gebruiken die de doorstroming herstelt in slecht 5 minuten!

Of het nu is om minder risico te lopen, omdat u een septische put of vetafscheider heeft of omdat het gewoon niet in uw visie past om dit soort oplossingen te gebruiken, is er ook een alternatief voorzien. Er bestaan namelijk andere oplossingen :

Enerzijds zijn er ontstoppers die op een biologische manier inwerken:

Zonder chemisch producten geniet dit product de voorkeur wanneer u niet gehaast bent. Het is een complexe samenstelling van levende organismen (enzymen en bacteriën) die de opstopping letterlijk verteren en de afvoer volledig schoonmaken. Zoals elke vertering vergt dit enige tijd. Wij raden u dan ook aan de opstopping ’s avonds aan te pakken en het product een nacht te laten inwerken.

Hoe gaat u te werk?Indien er nog water in de bak staat, schept u dit er eerst zoveel mogelijk uit. ’s Avonds, nadat u de bidon goed heeft geschud en het teveel aan water uit de bak hebt geschept (indien het onmogelijk is om te laten weglopen), giet u ¼ liter van het product in de te ontstoppen afvoer. Laat het een volledige nacht inwerken en spoel het daarna uit met lauwwarm water.

Anderzijds: de mechanische oplossing.

Voor toiletten kunt u een ontstoppingsveer gebruiken die ook niet-organische verstoppingen (bijvoorbeeld plastic) kan losmaken als ook de opstoppingen die zich verder in de afvoer bevinden.

Voor gootstenen, wasbakken en douches is een zuignap ook bijzonder efficiënt.

Bijkomende publicaties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*