Afvoeren, Badkamer, Sanitair

Hoe een afvoerontstopper te kiezen?

Is uw douche verstopt? Is uw gootsteen verstopt? Of erger, zijn uw toiletten verstopt? Geen paniek! Dit zijn de vragen die u moet beantwoorden en de bijbehorende oplossingen om een ontstopper te kiezen en het probleem op te lossen. Eerste vraag om te beantwoorden: het type afvoer! Dat is inderdaad de eerste vraag waarop u […]

Is uw douche verstopt? Is uw gootsteen verstopt? Of erger, zijn uw toiletten verstopt?
Geen paniek! Dit zijn de vragen die u moet beantwoorden en de bijbehorende oplossingen om een ontstopper te kiezen en het probleem op te lossen.

Eerste vraag om te beantwoorden: het type afvoer!

Dat is inderdaad de eerste vraag waarop u een antwoord moet geven, want de verstoppingen enerzijds en het oplossen ervan anderzijds, zijn verschillend of het gaat om een gootsteen, een douche of een WC.
AfvoerenIn de keuken en badkamer hebben de afvoerbuizen een kleine diameter (40 mm) en zijn de verstoppingen vooral van organische aard: etensresten en vet bij de gootsteen, zeepresten en haren… het hoopt zich op in de wastafel, de douche of het bad. Deze opgehoopte resten verkleinen de diameter van de afvoerpijp, waardoor verstopping ontstaat, beginnend met een langzamere doorstroming en uiteindelijk tot een complete blokkering.

Doorgaan hebben wc’s een afvoerpijp van meer dan 80 mm (vaak 100 mm) om snel veel water te kunnen afvoeren. De verstopping is meestal te wijten aan teveel papier, eventueel een tampon of maandverband dat er per ongeluk is ingekomen, waardoor de organische materialen zich ophopen en een verstopping veroorzaken. En in een enkel geval laat de hanger van een wc-blokje plotseling los en verdwijnt in de afvoer.

Pas op: wc’s die zijn aangesloten op een broyeur zijn anders, omdat het eindstuk van de afvoerslang meestal een diameter van 40 mm heeft, dus denk niet dat er een grote pijp naar de broyeur gaat!

U heeft het al begrepen, voor elke situatie wordt een ander product gebruikt: er zijn enerzijds de producten voor de wc’s en anderzijds de producten voor de gootsteen, wastafel, douche en het bad.

Eerste geval: de wc is verstopt

Hoe ontstopt u een klassieke wc (diameter van de afvoer > 8 cm) ?

Het te gebruiken product is de Professionele WC-ontstopper: op basis van geconcentreerd zwavelzuur vernietigt dir product als enige papier, maandverband en niet te vergeten organische materialen. Het werkt in minder dan 30 minuten*.

U kunt het zelfs gebruiken als u een septic tank heeft, als u dat maar niet elke dag doet of niet overdreven veel gebruik maakt van “chemische” producten. In twijfelgevallen raden wij u voor een gerust gevoel aan om uw septic tank te behandelen met Langdurig Onderhoud.

Pas op: dit product is erg gevaarlijk, volg zeer precies de veiligheidsregels op bij het gebruik ervan. Ten eerste moet u een veiligheidsuitrusting dragen: handschoenen (bestand tegen contact met chemische, corrosieve of irriterende producten) en een bril of masker in geval van spatten. Chemische ontstopper mag nooit gemengd worden met een ander product (bleekmiddel…).

De Professionele wc-ontstopper van Starwax is speciaal ontworpen voor klassieke toiletten met grote afvoer (diameter groter dan 8 cm): u kunt deze niet gebruiken voor wc’s met broyeur, gootstenen, wastafels, douches en baden. Wanneer deze wordt gebruikt bij kleine afvoeren, kan dat grote schade aanrichten door de hoge temperatuur die wordt gegenereerd.

Hoe wordt het gebruikt? Om te beginnen leest u zeer aandachtig het gehele etiket. Zorg ervoor dat er geen kinderen of huisdieren in de omgeving zijn en beschouw de kamer als “verboden gebied” gedurende de ontstopping. Verwijder de nog aanwezige wc-blokken. Giet 1/2 liter ontstopper in de wc en doe dit heel langzaam om spatten te voorkomen. Gebruik zeker niet meer en laat maximaal 30 minuten inwerken*. Als het product in deze tijdspanne niet heeft gewerkt, is het probleem ernstiger en is er een mechanische oplossing nodig (neem contact op met een loodgieter). Draai de fles na gebruik goed dicht en berg hem op buiten het bereik van kinderen. Na de ontstopping moet u niet doortrekken, maar langzaam spoelen middels een emmer om te kunnen zien of het water goed wegstroomt. Als u toch doortrekt, riskeert u een overstroming en kan het product reageren met de watermassa. Pas als u zeker bent dat de afvoer goed ontstopt is, kunt u doortrekken om goed na te spoelen.

*Als het na 30 minuten nog niet gewerkt heeft, bevindt de verstopping zich waarschijnlijk veel verderop in de afvoer, of is hij niet van organische aard. In dit geval moet u contact opnemen met een loodgieter, die een mechanische oplossing zal gebruiken. Voor zijn veiligheid moet u hem in elk geval zeggen dat u al heeft geprobeerd de wc te ontstoppen met de Professionele Ontstopper.

Hoe ontstopt u een wc met broyeur?

Om dit te doen, gebruikt u een Ontstopper op biologische basis (zie hieronder). Hij heeft een langere inwerktijd nodig (een nacht), maar tast uw broyeur en afvoerpijpen niet aan!

Tweede geval: wastafel, douche, bad of gootsteen verstopt

In die 3 gevallen gebruikt men dezelfde producten, maar moet u een nieuwe vraag beantwoorden. Loopt het water nog langzaam weg, of is de afvoer helemaal geblokkeerd zodat het water blijft staan?

Hoe ontstopt u als het water nog langzaam wegloopt?

U heeft meerdere oplossingen:

De Vloeibare Ontstopper op basis van 24% geconcentreerde bijtende soda (een van de meest geconcentreerde die verkrijgbaar is).
Giet langzaam ½ fles erin (voor een gewone douche met platte bak volstaat 100 ml), en in minder dan 30 minuten is het probleem opgelost.
Maar daarvoor is het nodig dat de bak vrijwel leeg is, want anders lost het op in het water en verliest zijn concentratie (dus de werkzaamheid op de verstopping!).

Als u echt haast heeft, kies dan de Ontstopper op basis van soda microkorrels. Deze reageren op het contact met water (de werking is direct zichbaar) en creëren een hoge temperatuur die de verstopping oplost. Bovendien hebben we kleine aluminiumdeeltjes toegevoegd die eveneens de ontstopping sneller helpen oplossen, voor een schokeffect! Om dit product te kunnen gebruiken, moet er nog heel weinig water in de afvoer zitten, probeer hem helemaal leeg te krijgen. Doe er dan 1 dop microbolletjes in en giet er ¼ de liter water op. Houd de dosering goed aan: als u teveel product erin doet of niet genoeg water, kunnen de microbolletjes “verkleven” en doet het meer kwaad dan goed!

Deze producten zijn gevaarlijk, houd u goed aan de gebruiksaanwijzing en de veiligheidsvoorschriften (vooral het dragen van handschoenen en bril). Denk eraan nooit ontstopper met een ander chemisch product te mengen (een andere ontstopper, ontkalker, bleekmiddel…). Als ze met mate en volgens voorschrift gebruikt worden, zijn deze producten geschikt voor een septic tank. Wij raden u voor een gerust gevoel aan om uw septic tank te behandelen met Langdurig onderhoud.

Hoe ontstopt u als het water helemaal niet meer wegloopt, zelfs niet na 10 minuten (of als u geen geduld heeft om zolang te wachten)?

Kies dan een gelontstopper.

Gel is zwaarder dan water en concentreert zich op de verstopping voor een maximale effectiviteit. De zware sodaconcentratie van de ontstoppers van Starwax (30%) lossen de verstopping op doordat er veel warmte vrijkomt en zo wordt de doorstroming hersteld.
De Gelontstopper werkt in minder dan 30 minuten als u 1/2 liter giet in de te ontstoppen afvoer.

Andere oplossingen om te ontstoppen

Als u bang bent voor risico’s omdat u een septic tank heeft, een vetbak of als u een andere levensovertuiging hebt? Dan bestaan er andere oplossingen.

Ontstoppen met biologische middelen

Enerzijds zijn er de biologische ontstoppers. Dit is het aanbevolen product als u geen haast hebt: een complex van levende organismes (enzymen en bacteriën) die letterlijk de verstopping “verorberen” en de afvoer schoonmaken. Zoals bij elke vertering, duurt dat enige tijd en in voorkomende gevallen raden wij u aan om de behandeling ’s avonds te starten en de hele nacht te laten inwerken.
Hoe gaat u te werk? Schep de bak zover mogelijk leeg als er water in blijft staan. ’s Avonds schud u de fles goed en schept u de bak zover mogelijk leeg (als hij niet zelf leeggelopen is) en giet ¼ liter in de te ontstoppen afvoer. Laat de hele nacht inwerken en spoel na met lauwwarm water.

Mechanisch ontstoppen

Anderzijds is er de mechanische oplossing:
Voor WC’s kunt u een ontstopperveer gebruiken. Die ontstopt zelfs niet-organische verstoppingen (plastic objecten) en die kan verder komen dan de zwanenhals.
Bij gootstenen, wastafels, douches.. werkt de zuignap ook heel efficiënt.

Bijkomende publicaties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*