Barbecue, Terras, Buiten

Barbecue: zo kun je hem bouwen, reinigen en gebruiken voor de bereiding van eten

De zon is weer terug en u krijgt zin om paprika’s en een mooi stuk vlees op een barbecue te laten roosteren? Geen probleem! Emilie en Sébastien, al vijf jaar trouwe gebruikers van de Starwax producten, fluisteren u wat tips in om succesvol uw vlees te grillen.     De zon is weer terug en […]

BarbecueDe zon is weer terug en u krijgt zin om paprika’s en een mooi stuk vlees op een barbecue te laten roosteren? Geen probleem! Emilie en Sébastien, al vijf jaar trouwe gebruikers van de Starwax producten, fluisteren u wat tips in om succesvol uw vlees te grillen.

 

 

Barbecue

De zon is weer terug en u krijgt zin om paprika’s en een mooi stuk vlees op een barbecue te laten roosteren? Geen probleem! Emilie en Sébastien, al vijf jaar trouwe gebruikers van de Starwax producten, fluisteren u wat tips in om succesvol uw vlees te grillen.

Als er een manier is om gezellig en eenvoudig eten te bereiden, is het wel de barbecue. Deze verwijst naar bereidingswijze van onze voorouders : geen oven of technisch hoogstaande kookplaten, slechts een plek voor het vuur om gloeiend houtskool te maken en een prikker, plankje of een rooster om het voedsel tijdens de bereiding vast te houden.

Elektrische barbecue, stenen barbecue of vaste barbecue: de keuze is aan u

Zodra de zon weer schijnt, kunnen Emilie en Sébastien niet meer om de barbecue heen: “Of we nu barbecuen met vrienden of met het gezin, iedereen doet altijd mee en let met plezier op bij het roosteren van zijn eigen stukje vlees, of geeft zijn mening over de best mogelijke bereidingswijze”, aldus Emilie.

In de meeste gevallen wordt een barbecue buiten georganiseerd en wordt het eten op een rooster boven een vaste of mobiele vuurplaats gelegd. Een vaste barbecue wordt van steen gemaakt (authentiek, maar wel duur), van baksteen (het meest populair) of van beton (goedkoop). De mobiele barbecue staat in het algemeen op wieltjes en is gemaakt van staal of gietijzer. De elektrische barbecue voorkomt extra werk, maar geeft niet die fameuze smaak van houtvuur.

Emilie en Sébastien mogen graag doe-het-zelven en hebben de armen uit de mouwen gestoken om een barbecue van hittebestendige baksteen te maken, die bestand is tegen zeer hoge temperaturen (meer van 1000 graden) en de verspreiding van de warmte bevordert.  “Baksteen heeft die rustieke uitstraling die we onze barbecue wilden geven en dat paste in het budget dat we hadden vastgesteld, zo tussen 700 en 1000 euro”, vertelt Emilie.

Hoe steek je een barbecue aan?

Niet iedereen is per se op zijn gemak bij het aansteken en aanhouden van een vuurtje. Als de keuze is gevallen op een elektrische barbecue of een gasbarbecue, is er geen enkel probleem. Zo niet, leg dan krantenpapier onderin de barbecue en leg hierop voldoende houtskool. Steek het krantenpapier op meerdere plekken aan met een lange lucifer, zodat  u uzelf niet brandt. Blaas voorzichtig op de gloeiende plekken om het vuur aan te wakkeren. “Ik leg ook nog een paar stukken houtskool op het rooster wanneer het vuur brandt. Zo vormen ze, wanneer ze in het vuur vallen, eerder gloeiende kolen”, zo adviseert de jonge vader.

Zodra de kooltjes gloeien, is het tijd om te grillen! Vlees, vis, groente, kaas of fruit, alles kan op de barbecue. Het belangrijkste is om te wachten totdat de vlammen zijn gedoofd en er alleen gloeiende kolen overblijven, omdat anders het eten verbrandt (met schadelijke gevolgen voor de gezondheid) en nare geurtjes ontstaan. Laat de marinade goed afdruppen, verwijder zoveel mogelijk vet van het eten en verminder de luchttoevoer naar de kolen. Houdt, als dat niet voldoende is , zout of zand bij de hand, beide zeer doeltreffend om een wat al te enthousiast oplaaiend vuurtje te dimmen.

Voor de optimale bereiding doet u pas aan het einde van de baktijd zout op het eten. Ook moet u niet teveel in het eten prikken of het te vaak omdraaien: daar wordt het droog van.

De barbecue reinigen?

Reinigingsmiddel Ontvetter Roosters Barbecue

Het eten van lekker geroosterd vlees is heel ontspannend en gezellig : het schoonmaken daarna is een heel ander verhaal. De ontvettende barbecuereiniger biedt hiervoor de optimale oplossing. Wanneer het op koude elementen wordt gesproeid, lost het de vetten op die op de roosters en de accessoires zijn ingebrand. Even laten inwerken, wrijven met een spons of een vochtige doek, vervolgens met lauw water afspoelen en afdrogen met een schone droge doek en het vet is weg.

Nu kent u alle tips voor een perfecte barbecue. Dus geen excuus meer, haal de roosters en de lucifers tevoorschijn en laat het vlees maar sissen!

Bijkomende publicaties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*